בטח כבר שמעתם את המונח "שוקוהוליק בעבר, ואולי אפילו השתמשתם בו כדי לתאר את מסירותכם למה שבני המאיה והאצטקים האמינו שהוא מזון האלים. כשאנשים צוחקים על עצמם שהם "שוקוהולים", הם מתייחסים לשאלה רצינית יותר: האם אדם יכול להתמכר לשוקולד? זוהי שאלה שראוי לשאול אותה לקראת החגים, לקראת יום האהבה, או סתם לקראת הערב.
התמכרות מורכבת משלושה מרכיבים חיוניים: תשוקה עזה; אובדן שליטה על מושא הכמיהה; והמשך שימוש למרות התוצאות השליליות. מספר מחקרים הראו כי אנשים יכולים להציג את כל שלושת המרכיבים האלו ביחסים שלהם עם מזון בכלל ועם שוקולד בפרט.
קחו תשוקה, למשל
ישיבה על הספה מול הטלוויזיה בחצות הלילה עם חפיסת שוקולד היא תרחיש מוכר. בקושי אפשר לשמוע על מישהו שמסתובב עם סלרי ביד באותה שעה. שוקולד מספק שפע סוכר ושומן ומשפיע על מסלולי תגמול במוח. בחלק מהמחקרים שבוצעו על בעלי חיים, נמצא כי הגבלת מזונות אלו עוררה תגובה דמוית מתח, בהתאם לתגובת "הנסיגה" הנראית בהתמכרות.
שוקולד, המכיל גם סוכר וגם שומן, משמש במקרים רבים במחקרים על התמכרות לאוכל. במחקר שפורסם בארכיונים של הפסיכיאטריה הכללית, חוקרים מאוניברסיטת ייל ביקשו מתנדבים למלא שאלונים על מנת להעריך התנהגות ממכרת.
"המתוקים הם סוג של נחמה" – עברי לידר
המתנדבים עברו צילומי רנטגן של מוחם במהלך התבוננות, הרחה ולבסוף שתיית מילקשייק שוקולד. המשתתפים שהשיגו ציונים גבוהים בסולם ההתמכרות חוו גל של פעילות בחלק של המוח המסדיר תשוקות ותגמולים, כאשר הוצג בפניהם מילקשייק שוקולד.
ברגע שהתחילו לשתות את המשקה, הם הפגינו פעילות מופחתת במידה ניכרת באזורים של המוח השולטים על דחפים ומחפשים תגמולים. דפוס דומה של פעילות מוחית נמצא אצל אנשים מכורים לסמים.
כמו התמכרות לסמים, רק בלי ההשפעה ההרסנית
במחקר אחר, חוקרים מאוניברסיטת דרקסל הגיעו למסקנה שאנשים חווים תגובות פסיכולוגיות במהלך אכילת שוקולד, כמו תענוג עז וכמיהה ליותר, ותגובות אלו זהות לתגובות שנגרמות על ידי צריכת תרופה כלשהי.
ליהנות ולהתנגד
אם התמכרות לשוקולד קיימת או לא, רובנו תקועים עם צורך פשוט וברור, אך מתסכל, לאכול במתינות. הבריאות תלויה בבחירה נכונה מבין מאות האפשרויות הקטנות אך החשובות הניצבות בפנינו מדי יום.
בפעם הבאה שאתם מרגישים את המשיכה לשוקולד, שימו לב אליה. אבל במקום להגיע אוטומטית למצופה המועדף עליכם או לגביע גלידת שוקולד, קחו כמה רגעים על מנת לשאול את עצמכם בכנות אם אתם באמת צריכים את הפינוק הזה עכשיו או לא. אם התשובה היא כן, אז התשובה היא כן. אין ויכוחים אבל חשוב שלא תהיינה גם חרטות.
החיים יותר יפים כשהפינוקים לא מגיעים במסה
אם כבר החלטתם לאכול את השוקולד שלכם, קחו את הזמן והשקיעו בהנאה. התמקדו בכל ביס, אכלו לאט ו תנו את דעתכם לחוויה. אם תחליטו להמתין, תיהנו מהרעיון שאתם דואגים לעצמכם. ודרך אגב, זה נכון גם לגבי אלכוהול, סיגריות, או מזון בכלל, אם אתם מנסים לרדת במשקל או סתם לחיות בריא.
ברוב המקרים, תיווכחו לדעת שמספיקה לכם שורה קטנה של שוקולד מדי יום, ותחוו את הסיפוק של חיים בריאים יותר, שאינם חפים מתענוגות.